We hebben 2 gasten en geen leden online

Woord vooraf: Dit artikel is nog niet op juistheid en compleetheid gecontroleerd.

 

ZZ-topGemiddeld worden in West-Europa op iedere 1000 bevallingen 13 tot 14 tweelingen geboren. In Nederland is dat iets hoger: 18 tot 19 tweelingen. Van alle tweelingen is 65% twee-eiig. Een tweeling zijn 2 mensen (of dieren) die op de dezelfde datum en tijd uit hetzelfde echtpaar zijn geboren. Als ze aan elkaar worden geboren, heb je een Siamese tweeling. Een twee-eiige tweeling noem je ook wel een dizygote tweeling, een eeneiige een monozygote.

 

Je hebt een-eiige tweelingen en twee-eiige tweelingen. De een-eiige tweelingen zijn qua uiterlijk hetzelfde, maar er zit altijd wel een klein verschil in. Gevoelens en talenten bijvoorbeeld kunnen verschillen. Bij twee-eiige tweelingen is er van alles verschillend. Hun erfelijke aanleg is gemiddeld 50% hetzelfde. Als er bij bloedgroepenonderzoek tenminste één verschil wordt gevonden in de bloedgroepen van een tweeling is het zeker dat de tweeling twee-eiig is. DNA-onderzoek is de meest betrouwbare methode om zygositeit vast te stellen. Dit onderzoek is gebaseerd op het voorkomen van stukjes DNA die steeds uit dezelfde basevolgorde bestaan en specifieke patronen vormen. Een-eiige tweelingen vertonen precies hetzelfde patroon en twee-eiige tweelingen een van elkaar verschillend patroon.

 

Maar hoe komt het eigenlijk dat een tweeling een tweeling is, en niet een enkel kind? Bij een twee-eiige tweeling komt dit doordat twee eicellen van de moeder apart zijn bevrucht door zaadcellen van de vader. Bij een een-eiige tweeling is er maar 1 eicel door 1 zaadcel bevrucht. Bij een van de eerste delingen van de bevruchte eicel ontstaan twee losse groepjes cellen, die ieder uitgroeien tot een apart embryo

 

De verschillen en overeenkomsten kunnen zijn: EeneiigEen-eiige: een verschil kan een moedervlekje zijn. Overeenkomsten: kleur haar en ogen, stem, grootte, geslacht. Het karakter hoeft niet geheel identiek te zijn. Er kunnen door de invloed van de omgeving wel verschillen ontstaan: er kunnen groeiverschillen zijn of de een kan dikker zijn dan de ander. Meestal, maar niet altijd, delen ze ook dezelfde placenta.

Twee-eiigTwee-eiige: Verschil: haar, ogen, stem, grootte, huidskleur en mogelijk geslacht. Een twee-eiige tweeling heeft altijd twee verschillende vruchtzakken en twee verschillende placenta’s.

Bronnen: Wikipedia.nl, Cedric’s moeder, allesoverdna.nl., DNA en genen Van Richard Walker

Gemaakt door: Cedric en Femke. THIJMEN EN DANIQUE, Ashley, Binck, Jason, Dennis.

 

Woord vooraf: Dit artikel is nog niet op juistheid en compleetheid gecontroleerd

 

Als je een tweeling kent, is dat best bijzonder. Een op de 80 bevallingen is een tweeling. Meestal is dat een twee-eiige tweeling. Een eeneiige tweeling komt maar 1 op de 250 bevallingen voor. Een eeneiige tweeling lijkt heel erg op elkaar, doordat er eerst een ei was maar tijdens het groeien het ei in tweeën is gesplitst. Ze lijken heel erg op elkaar, ze zijn van hetzelfde geslacht en hebben dezelfde ogen. Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eicellen vrij gekomen. Elk van deze eicellen wordt door een andere zaadcel bevrucht. De baby’s bestaan dan uit twee verschillende bevruchte eicellen.

Eeneiig Zo ontstaat een eeneiige tweeling.

Twee-eiig Zo ontstaat een twee-eiige tweeling.

 

Bron afbeeldingen: www.schooltv.nl

 

Er komen ook drielingen, vierlingen en vijflingen voor, maar die zijn nóg zeldzamer. De geboorte van een vierling gebeurt in Nederland vaak maar 1 keer per jaar.

Mijn vader heeft een nicht, die zwanger was van een meerling; ze heeft  drie jongetjes  gekregen. De drie kinderen zijn alle drie tegelijkertijd geslaagd op de middelbare school. Kijk maar op de foto. Drieling 1, 2, 3 maal HOERA! Driemaal eindexamenfeest in huize Boessen. Tom, Max en Lex, de ‘beroemde’ eeneiige drieling uit klas H5c van het Bonnefanten College te Maastricht kreeg vandaag te horen dat ze alle drie geslaagd zijn voor het Havo-examen.

 

Bron afbeelding en tekst: http://www.bonnefantencollege.nl/

Ik heb deze info van Wikipedia en beeldbank. Voor de foto met de drieling heeft mijn vader ook nog toestemming aan de moeder van de jongens gevraagd.

 

Eeneiige en twee-eiige tweelingen: gen en omgeving: Bij een  twee-eiige tweelingen ook bekend als (‘niet-identieke tweeling), het meest voorkomende type, draagt de moeder twee eieren, die elk worden bevrucht in de baarmoeder door twee verschillende zaadcellen van de vader. De twee eieren vormen twee zygoten(zaadcel) , en deze tweeling wordt daarom ook wel bekend als ‘twee-eiige’ tweeling.

Twee-eiige tweelingen kunnen net als alle andere broers en zussen erg op elkaar lijken, zeker gezien het feit dat ze dezelfde leeftijd hebben. Echter, twee-eiige  tweeling kunnen ook  heel van elkaar verschillen. Zij kunnen van een ander geslacht of van het zelfde geslacht zijn. Hetzelfde geldt voor de broers en zussen van dezelfde ouders. Dit betekent dat twee-eiige tweeling gewoon broers en / of zussen zijn die toevallig dezelfde leeftijd hebben. Ze zijn genetisch helemaal  gelijk aan  gewone broers en zussen. Tweelingen komen vaker voor  als er in een famillie een voorgeschiedenis van tweelingen is. Het komt ook vaker voor dat oudere moeders een tweeling krijgen of bij moeders met een  leeftijd boven 35 jaar . Er is ook meer kans op een tweeling als tijdens de vruchtbaarheid drugs worden gebruikt. BIj een een-eiige tweeling wordt een eicel van de moeder bevrucht door een zaadcel van de vader, en vervolgens splitst het embryo zich heel vroeg in de ontwikkeling en groeien er twee foetussen.  Spontane verdeling van de zygote(zaadcel ) in 2 embryo’s wordt niet beschouwd als een erfelijke eigenschap, maar eerder een spontane of toevallige gebeurtenis. Als de zygote(zaadcel) zich heel vroeg splitst  kunnen zijeen aparte placenta en aparte zakjes ontwikklen.  Dit zijn zogenaamde dichorionische , diamniotische tweelingen.  Meestal zal in dat geval de zygote van een  identieke tweeling zich na 2 dagen splitsen, wat resulteert in een gedeelde placenta, maar twee aparte zakken. Dit zijn zogenaamde monochoriale, diamniotische tweelingen. Deze tweeling is genetisch zeer gelijkaardig, en delen een nageboorte.

 

Twee-eiige of meer Een meer-eiige meerling ontstaat wanneer bij de eisprong twee of meer eicellen tegelijk rijpen en bevrucht raken. De kinderen die hieruit geboren worden lijken gemiddeld even veel op elkaar als gewone broers en zussen, met als enig verschil dat ze even oud zijn. De kans op een meer-eiige meerling is afhankelijk van het ras en de conditie van de moeder: een goede voedingstoestand en een wat hogere leeftijd maakt de kans groter.   Een eeneiige meerling ontstaat als een enkele  bevruchte eicel zich na een aantal celdelingen splitst in twee (of soms nog meer) losse embryo's. Bij een splitsing na meer dan twaalf dagen is meestal die splitsing niet volledig en ontstaat een Siamese tweeling. Dit is zeer zeldzaam. Het ontstaan van een-eiige tweelingen is vrijwel onafhankelijk van ras, voedingstoestand, leeftijd enzovoorts en komt bij ongeveer 1 op de 250 zwangerschappen voor. Zeker op jonge leeftijd zijn een-eiige meerlingen moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze hebben in elk geval hetzelfde geslacht. Toch komt het in zeer uitzonderlijke gevallen voor dat een een-eiige tweeling van verschillend geslacht is.   Eeneiig  Eeneiig                

 

 

       Eeneiig                                                                

 

 

 

Twee-eiigTwee-eiig

 

Een-eiige tweelingen zijn ideaal om te onderzoeken omdat ze voor 100% hetzelfde DNA hebben. Door hun hersencapaciteit te vergelijken met dat van een broer die maar voor 50% hetzelfde DNA heeft kunnen wetenschappers ontzettend veel leren over de invloed van genetica op het hersen functioneren.

 

Gemaakt door: Thao Jeanine Emma Marco Rocky Servé Igo